quarta-feira, outubro 29, 2003


Diverse artiesten - Musica do Brasil

Gepubliceerd op maandag 22 september 2003

Sony Music Frankrijk heeft onder de naam 'Musica do Brasil' een driedelige serie uitgebracht rond Braziliaanse muziek.
Bossa - MPB

De eerste cd bevat zowel bossanova's als Música Popular Brasileira (MPB). Dat staat voor alle muziek die ná de bossanova kwam. Er liggen nog wortels in de bossanova, maar ook in pop, rock en jazz. Zo leunt de muziek van zangers als Djavan en Toquinho bijvoorbeeld meer op samba, jazz en pop, maar staan ze wel achter klassieke bossanova's als 'Brazil' van Antonio Carlos Jobim uit 1970 en 'Saudade E Carinho' van Elis Regina uit 1963. De diverse muzikale invalshoeken willen niet altijd even goed samengaan en dat maakt de verzamelaar een beetje inconsistent.

Instrumental

Een invloedrijke muzikant als Eumir Deodato - geen Sony-artiest - ontbreekt op deze verzamelaar en dat is jammer. Daarbij komt dat het trio Azymuth en de gitaristen Rosinha de Valença en Baden Powell met twee tracks op het album staan. Dat is toch eigenlijk wel een zwaktebod. Qua stijl bevat deze plaat vooral Braziliaanse jazz met hier en daar een Afro-Braziliaanse invalshoek. Het is allemaal vrij luchtig en zonnig, met een groot accent op akoestisch gitaar, dankzij de aanwezigheid van Edu Lobo, Rosinha de Valença, Chiquinho Timoteo en Baden Powell.

Nouvelles Tendences

Het derde album weerspiegelt de typische popcultuur in Brazilië, die bestaat uit een mengeling van stijlen. Bossanova en samba hebben er nog een plek, maar ook reggae, pop, rock, drum 'n' bass en hip-hop. Het mengen van de diverse elementen met elkaar, leidt tot een eigen, diverse popcultuur. De stijl die op deze verzamelaar het meest te horen is, is reggae - in welke vermenging dan ook. Onder meer bij Skank (die met hun grote lokale hit 'Garota Nacional' uit 1996 op dit album staan), Chico Science & Nacao Zumbi, Chico Correa en Cidade Negra. Ook nog aanwezig is de immens populaire Daniela Mercury, met eveneens een oudere track, namelijk 'Rapunzel' uit 1996.<< Página inicial

This page is powered by Blogger. Isn't yours?